Trening snage

Trening snage je jedna od ključnih komponenti triatlonskog treninga, a njegova važnost raste kako se povećava dužina utrke. Uzmimo na primjer trkača koji je brz, ali nije razvio specifičnu snagu i trkača koji je sporiji, ali snažniji. U trkačkoj utrci će pobjediti brzi, ali u triatlonu vjerojatno ovaj koji je snažniji. Naravno, osim ako je ovaj brzi za 2 klase brži. Možete sličnu stvar vidjeti i na brdskim trkačkim utrkama. Često oni koji su po ravnom superiorni izgube od nekih koji im na ravnoj utrci ne mogu doći blizu. Inače, brdaši iz ove usporedbe su često ili triatlonci ili biciklisti. Vožnjom bicikla se očito razvije specifična snaga koja koristi pri trčanju uzbrdo. Sjećam se da su za Jonathana Wyatt-a, šesterostrukog svjetskog prvaka u planinskom trčanju govorili da pola godišnjeg volumena treninga odradi na biciklu.

Neupitno je da je trening snage koristan, kako za poboljšanje performansi tako i za prevenciju i oporavak od ozlijeda. Međutim, opet se postavlja pitanje raspoloživog vremena. Da li je bolje provesti 3 sata tjedno u teretani ili provesti ta 3 sata trenirajući jedan od tri sporta i u te treninge inkorporirati trening snage? Ja sam skloniji drugoj opciji. Treniram snagu svaki dan, ali ne idem u teretanu.

Skoro 50% plivačkih treninga odradim s lopaticama, a manji dio treninga mi je s trakom oko nogu čime se osnažuje trup. Svaki biciklistički trening mi je na relativno niskoj kadenci, pa svaki od njih ima ugrađenu komponentu snage. Uz to nekoliko puta tjedno radim intervale na niskoj kadenci na brdu ili doma na trenažeru. Sa trčanjem je slična stvar, u treninzima dosta koristim brda. Ako živite u ravnici, umjesto brda možete koristiti trenažer, a za trčanje ili traku za trčanje ili stepenice.

Sve u svemu trening snage je vrlo bitan, ali da bi ga se radilo ne mora se ići u teretanu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s