Ironman Južna Afrika

Utrka u Dubai-u je bila u nekom međuprostoru, pa bi se moglo reći da sam prije par dana u Južnoj Africi otvorio triatlonsku sezonu. Lani sam na tu utrku došao pretreniran i na kraju odustao. Nikad se nisam osjećao tako loše na utrci kao tada. Dolazak u Port Elizabeth je probudio uspomene na prethodnu godinu. Osim te utrke, lani ni na ostalima nisam briljirao, tako da mi je trebala dobra utrka da vratim samopouzdanje.

Glavni favoriti su imali plivačke kapice druge boje. Većina njih pliva znatno bolje od mene, pa mi nisu ni mogli biti neki orjentir. Boris Stein je bio jedini favorit koji nije plivač za prvu skupinu. Lani je dosta popravio plivanje, pa sam znao da ako tokom plivanja u blizini vidim narančastu kapicu stvari vjerojatno idu dobrim tokom. Tako je na kraju i bilo, te sam ga cijelo vrijeme imao na oku. Isplivao sam u drugoj grupi, što je za mene dobro. Loše je što je naša grupa zaostala 4:30 minuta za prvom, te što je u toj grupi bilo 20-ak natjecatelja.

17797734_10203288585173563_1832879822_o-1

Iz tranzicije sam izašao kao prvi iz naše grupe. Pred kraj plivanja sam nastojao uloviti dobru poziciju tako da mi Stein i Skipper slučajno ne pobjegnu kroz tranziciju. Uspio sam se malo odvojiti na početku bicikla, a Stein me prestigao nakon otprilike 5 kilometara. Pratio sam ga 5-10 minuta i trebalo mi je 330-350 W da držim priključak. Nadao sam se da će malo spustiti tempo, ali od toga nije bilo ništa pa sam morao nastaviti u svom tempu. Ubrzo me sustiglo 3-4 natjecatelja iz plivačke grupe pa sam vozio sa njima. Do kraja smo prestigli nekoliko natjecatelja koji su otpali iz grupe ispred, a Skipper nam je nakon 100-tinjak kilometara pobjegao. Srećom nije otišao predaleko.

Afrique du sud IM  (231)-1.jpg

Utrka se rasplela na za mene najnepovoljniji način. Prva grupa nakon plivanja je bila velika, te je zbog neselektivne staze i relativno slabog vjetra na biciklu ostala u velikoj mjeri kompaktna do početka trčanja. Na trčanje sam krenuo sa 18. pozicije, sa preko 10 minuta zaostatka za grupom. Znao sam da se dosta njih preforsiralo na biciklu jer su pod svaku cijenu htjeli ostati u grupi. Temperatura se podigla na preko 30 stupnjeva što je dodatno otežavalo trčanje onima koji su preforsirali bicikl. Fokusirao sam se na svoju utrku i pokušao izvući najbolje moguće iz dane situacije. Do polovice trčanja nisam puno popravio poziciju, ali sam se u završnici ugurao u top10, što je i bio cilj prije utrke.

20170402_122423-1.jpg

Kao što sam rekao, trebala mi je utrka kojom bi vratio samopouzdanje nakon nešto lošijih nastupa prošle godine i mislim da sam to ovom utrkom napravio. Lani je bilo dosta utrka (pa i ona na Havajima) gdje je druga grupa sustigla prvu na biciklu. Ovaj put to na žalost nije bio slučaj. S druge strane ni ja nisam bio dovoljno jak na biciklu da pratim Stein-a koji je uspio sam uloviti grupu.

Afrique du sud IM  (184)-1.jpg

Mislim da sam na pravom putu, ali trebam još dosta napredovati u svim disciplinama ako želim konkurirati za top10 na Havajima. Što se tiče Havaja… Ova utrka mi je donijela 855 bodova, što nije puno i za kvalifikaciju bi morao odraditi još 2 dobra Ironmana. Gledano dugoročno mislim da bi mi bilo bolje prvi dio ove godine posvetiti radu na brzini i pokušati se popraviti na polu-ironman distanci, od čega bi u konačnici imao koristi i na ironmanu. Zbog toga sam odustao od ganjanja bodova ove sezone. Do 7. mjeseca planiram raditi na brzini u svim sportovima i staviti malo veći fokus na plivanje. Nakon toga bi nastupio na Embrunmanu, te na nekom Ironmanu na jesen s kojim počeo prikupljati bodove za idući kvalifikacijski ciklus. Idealno bi bilo osigurati kvalifikaciju u prvom dijelu godine, što bi ostavilo dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu za Havaje.

garmin file s utrke (pokrenuo štopericu 2 minute ranije)

 

Jedna misao o “Ironman Južna Afrika

  1. …Pozdrav Ironmanu! Nikada se nisam usudio baviti ovim sportom, ostao sam samo u dugoprugaškim trkačim vodama, barem dok sam još bio student. Sad samo pješačim…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s