Promjene

organizational-changeNakon utrke na Havajima sam osjetio da je vrijeme za promjenu, pa sam prekinuo suradnju sa dotadašnjim trenerom i počeo trenirati sam sebe. Činilo mi se da sam počeo stagnirati, a s druge strane imao sam neke svoje ideje koje sam želio isprobati.

U zadnjih nekoliko godina sam dosta napredovao na ironman distanci, ali taj napredak se nije preslikao na upola kraću distancu. Na primjer, lani sam u Barceloni na polu-ironmanu trčao 21km za 1:18h, da bi dva tjedna kasnije na Ironmanu u Nici polovicu trkačke staze prošao za 1:21h i tempo mi je djelovao komforan. Ni na polu-ironmanima mi tempo ne bi djelovao težak, ali jednostavno ne bi mogao ubrzati. Mislim da uzrok leži u načinu na koji sam trenirao.

Imao sam dosta treninga na srednjem intenzitetu oko tempa ironmana ili polu-ironmana. Rijetko sam trenirao na intenzitetima višim od tempa polu-ironmana, pa nije ni čudo da je tijelo bilo nenaviknuto na bilo kakav intenzitet iznad toga. Za ironman su ti treninzi funkcionirali dosta dobro, ali za kraće utrke baš i ne. Glavna promjena koju sam uveo ove sezone je da sam polarizirao intenzitet treninga. Lagani treninzi su mi sad laganiji, a jačih treninga ima manje, ali su zato na puno višem intenzitetu nego prije.

Najviše promjena sam napravio na plivanju. Kad sam upoznao Suttona, 2010. godine, promjenio mi je plivačku tehniku i rekao da plivam s ispruženom rukom u fazi oporavka (van vode). U to vrijeme sam počeo stagnirati na plivanju. Zapravo sam u prvih nekoliko godina nazadovao da bi kasnije došao na razinu na kojoj sam bio prije. Za to sam okrivljivao povećanje kilometraže na biciklu što mi se obično negativno odražavalo na plivanje. Sad mislim da to vjerojatno nije bio jedini razlog za nazadovanje. Puno je važnije što radi ruka pod vodom nego nad vodom. Međutim, shvatio sam da puno teže kontroliram ruku pod vodom ako mi je druga ispružena nad vodom. Prva promjena koju sam napravio je da sam se vratio na staru tehniku.

Trčanje i biciklizam znatno utječu na treninge plivanja. Zbog toga sam skoro svaki trening plivao s avionom. Avion bi mi omogućio da odradim kvalitetan plivački trening i kad bi noge tonule zbog ostalih treninga. Vremenom sam dosta napredovao kad je riječ o plivanju s avionom. Problem je bio što bi bez aviona potonuo. Druga promjena je da sad znatno manje plivam s avionom. Nisam mislio raditi drastičnu promjenu, ali brzo sam shvatio da što više plivam bez aviona, imam bolji osjećaj u vodi, tako da sam ga u konačnici skoro potpuno izbacio iz treninga. Koristim ga samo u kombinaciji sa lopaticama kad radim trening snage.

Treća promjena odnosi se na strukturu treninga. Prije sam skoro svaki dan imao jako plivanje. Pošto se tako nagomilavao umor, nijedno od tih plivanja ne bi bilo jako nego bi vremenom prešlo u neki srednji intenzitet. Sad sam kao i u ostale 2 discipline polarizirao intenzitet. Imam više laganih treninga, tako da mogu na jakim treninzima plivati jače od tog srednjeg intenziteta.

U ostale 2 discipline nisam napravio toliko promjena. I tu sam polarizirao intenzitet, ali na trčanju tek sad počinjem raditi intenzivnije treninge. Razlog za to je što sam prvo htio povećati kilometražu. Primjetio sam da sam dobro trčao na utrkama ako bi imao visok volumen na treninzima. S druge strane taj visok volumen bi često rezultirao ozlijedom. Malo sam analizirao i shvatio da su se te ozlijede događale kad bi imao naglo povećanje kilometraže. Zbog toga sam ove sezone postupno podizao kilometražu. Školski, manje od 10% iz tjedna u tjedan. Trenutno trčim 100-110 kilometara tjedno i za sad nema ni naznaka bilo kakvoj ozlijedi.

Sve u svemu, čini mi se da promjene koje sam napravio funkcioniraju. Za značajnije rezultate će trebati vremena, a pošto je brzina u velikoj mjeri genetski ograničena pitanje je i koliko ću se uspjeti ubrzati na kraćim distancama. Fokus mi je i dalje na ironman distanci. Ne očekujem da ću preko noći postati puno brži da kraćim utrkama, ali mislim da je nužno da podignem brzinu kako bi i intenzitet ironmana mogao povući na višu razinu. Vrijeme će pokazati jesam li bio u pravu.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s