Ironman UK

Protekli vikend sam nastupio na Ironman UK utrci u Boltonu. Glavni cilj mi je bio osigurati kvalifikaciju za Havaje za što mi je trebao plasman među prva tri.

Utrka je za mene krenula još jednim lošim plivanjem. Zaostao sam oko 8 minuta za vodećim dvojcem i 2 minute za malo većom grupom. Nakon prvih 400m, plivač ispred mene je izgubio kontakt s onim ispred i to je bilo to, više nije bilo vraćanja u grupu.

Na biciklu sam se osjećao dobro. Powermetar je pokazivao solidne vrijednosti, a imao sam osjećaj da ne vozim previše jako. Pred duži uspon me ulovio Amerikanac Evoe, ali sam ga se opet riješio na usponu. Staza nije bila toliko teška koliko sam očekivao. Bio je jedan duži uspon u svakom krugu, a ostatak je bio valovit. Ukupno se skupilo 1900 metara uspona na 180 kilometara. Staza mi se nije previše svidjela jer je bilo jako puno skretanja, pa je bilo nemoguće uloviti ritam. Osim toga, dio staze je išao po cestama koje su, po meni, preuske za utrku ovog ranga, što je pogotovo došlo do izražaja u drugom krugu kad sam prestizao ove koji su još bili u prvom krugu.

IMG_20160717_221203

Ubrzo nakon što sam se riješio Amerikanca, prestigao sam još dvojicu i onda dugo vremena proveo sam. Osim što nije bilo natjecatelja oko mene, nije bilo ni publike, pa je sve djelovalo pomalo sablasno. U prva 3 sata sam držao prosjek od 275 W (za usporedbu, u Nici sam imao 251W). Bilo mi je malo čudno što nikoga ne prestižem, ali vjerovao sam da ostali ne mogu biti daleko ispred mene. Nešto kasnije je stigla i prva kriza. Snaga je počela kliziti nizbrdo, a bilo je još gore kad sam pogledao na sat i shvatio da sam prošao tek 135km. Malo sam se vratio u život kad sam prestigao Cartmella, a u drugom krugu je bilo i publike pa je i to malo olakšalo vožnju. Svejedno je u zadnjih 45km prosjek pao na 256 W.

U tranziciju sam ušao na 7. mjestu. Prvi dio trčanja ide od točke do točke, nakon čega smo trčali 3 kruga u Boltonu. Zbog toga dugo vremena nisam mogao procijeniti zaostatak, a nije bilo nikoga tko bi mi javio prolaze. Kad sam konačno izašao na cestu gdje smo trčali krugove bio sam još uvijek 9 minuta iza trećeplasiranog. Iznenadilo me koliko velik zaostatak imam, ali trčao sam dobro i cijelo vrijeme vjerovao da mogu doći do postolja.

Dio staze kroz Bolton ide gore-dolje po istoj cesti pa je lako procijeniti zaostatak. Taj komad ceste dug je otprilike 4 kilometra. Jedan smjer je pretežno uzbrdo, drugi nizbrdo. Na svakom okretu sam skidao otprilike 2 minute Danielssonove prednosti. Izračunao sam da bi ga trebao sustići na ulasku u posljednji krug. U međuvremenu sam se probio na 4. mjesto. Vodeći dvojac je bio predaleko pa sam se koncentrirao samo na sustizanje trećeplasiranog.

U prvih 32 kilometra sam držao prosjek 3:59 min/km, što je odlično obzirom na brdovit profil staze. Taj tempo me doveo na 2 minute od Danielssona. Međutim, tada su krenuli problemi s grčevima. Na ulasku u zadnji krug sam skinuo samo 40 sekundi u odnosu na prethodni okret. Osjećao sam se dosta loše i po prvi put sam pomislio da bi mogao ostati van postolja. Grčevi su me više mučili na nizbrdicama pa sam odlučio stisnuti zube na zadnjem usponu i pokušati prestići Šveđanina prije nizbrdice. Nisam bio u stanju nešto posebno ubrzati, ali srećom i on se borio sa svojom krizom pa sam ga uspio prestići 5 kilometara prije cilja. Nadao sam se da neće skužiti da me muče grčevi jer bi mu to dalo krila. Na sreću nije skužio i ostalo mi je samo rutinski odraditi nizbrdicu do cilja. Rutinski na papiru, a u stvarnosti sam znao da me jedan jači grč može vratiti na 4. mjesto.

Zadovoljan sam plasmanom, a nešto manje samom utrkom. Malo sam podbacio na plivanju i biciklu pa sam morao popraviti stvar na trčanju. U zadnjih dva mjeseca sam imao puno utrka, što nije ostavilo puno vremena za trening tako da je forma počela kliziti nizbrdo. Mislim da sam u najvećoj mjeri zbog toga imao krizu u završnim četvrtinama bicikla i trčanja. Nije pomoglo ni što su okrepne stanice na trčanju svakih 4 kilometra, ali svima je bilo isto.

received_10210330972810890

Ovom utrkom sam na pragu da osiguram kvalifikaciju u srpanjskom roku. Nakon utrka idućeg vikenda se povlači crta. Trenutno imam 3,770 bodova, a lani je granica bila 3,540 bodova. Prvih 40 sa ljestvice osigurava kvalifikaciju. Nalazim se na 38 mjestu, ali ispred mene je 6 natjecatelja koji su osigurali automatsku kvalifikaciju i koji se ne računaju za ovih 40 mjesta. Nisam siguran postoji li matematička vjerojatnost da me 9 natjecatelja prestigne nakon 2 utrke koje se održavaju idućeg vikenda. Ako i postoji, nije velika.

KPR ljestvica

garmin file s utrke

10 misli o “Ironman UK

  1. Što drugo reći nego čestitam i želim ti i dalje puno zdravlja i sreće (ne zaboravi i ljubav, žene mogu dati posebnu snagu)

  2. Bravo Andrej. Samo hrabro naprijed. Lijepo je vidjeti da jedan Ljubušak tako predano kroči ovim zahtjevnim sportom. Uz tebe smo u pozdrav sa Humca gdje se malo odmaram. Od ljeta sam na Poljudu u Splitu i kad ti bude zgodno slobodno nazovi da se malo upoznamo.

  3. @Tomislav Hvala. Prekosutra idem u Švicarsku na mjesec dana. Ako budem u Splitu i ako budem imao vremena, javit ću se

  4. Vidi se da ti je u dosadašnjim rezultatima falila ljubav. Od kada si “riješio” i taj “problem” – stvari su došle na svoje mjesto.

  5. Čestitam na odličnom uspjehu!
    Baš te briga za plivanje kad to sve nadoknadiš na trčanju 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s