Top 5 najtežih uspona u okolici Zagreba

steepclimbbicycleZa početak ću napomenuti da je ovo krajnje subjektivan izbor. Svaki uspon je onoliko težak koliko ga napraviš teškim. I krug oko Jaruna može biti jako naporan ako se nagazi do daske. Međutim postoje usponi koje se ne može savladati bez da puls ne ode u crveno. Barem ja ne mogu. Barem ne sa normalnim cestovnim prijenosom. Pretpostavljam da postoji još uspona koji bi se mogli ugurati u listu, ali te ili nisam vozio ili sam ih vozio dovoljno davno da ih zaboravim.

5. Sv. Nedeljski breg

dužina: 1,8 km

prosječan nagib: 8%

lokacija
lokacija

Zašto je tako kratak uspon sa jednoznamenkastim nagibom težak? Zato što je statistika kurva. Profil uspona više govori od statistike:

profil
profil

U statistiku ulazi kratka nizbrdica i zaravnanje nako nje, ali i dio od 500m sa preko 15% prosječnog nagiba. Taj dio je ono što čini ovaj uspon teškim. Maksimalni nagib je malo preko 25%. Mislim da je s druge strane (od Kladja) uspon još strmiji, ali taj dio sam prošao samo nizbrdo i nisam imao pretjeranu želju da se vratim istom cestom nazad.

4. Kotari

dužina: 4,3 km

prosječan nagib: 7%

lokacija
lokacija
profil
profil

Statistika i ovaj put laže. Zelena magistrala na primjer ima sličnu dužinu i viši prosječan nagib, ali za mene su Kotari teži uspon. Zelenu mogu odvoziti na relativno laganom intenzitetu, a ovaj uspon je neravnomjeran i ima dosta dijelova s preko 15% nagiba. Maksimalni nagib je 23% na samom početku.

3. Medvedgrad

dužina: 2,9 km

prosječan nagib: 9%

lokacija
lokacija

medvedgrad profil

Prva 2 kilometra su na preko 10% uz maksimum od oko 20%. Nakon toga slijedi zaravnanje pa kratki strmi dio. U ovo nije uključen dio po kocki koji ide do utvrde.

2. Gornja Bistra

dužina: 5,7 km

prosječan nagib: 9%

lokacija
lokacija
profil
profil

Po meni najteži od Sljemenskih uspona. Ne ide do vrha, ali je dosta strmiji od ostalih. Nakon početnog zagrijavanja ima dosta dug dio sa dvoznamenkastim postotkom nagiba.

1. Dragonoš

dužina: 2,7 km

prosječan nagib: 11%

lokacija
lokacija
profil
profil

Ovaj put ni statistika ne izgleda tolika kurva kao za neke od prethodnih uspona. Iako i ovaj put u 11% prosječnog nagiba ulazi i kratka nizbrdica. Da je umjesto nizbrdice neko zaravnanje na 5% bilo bi puno lakše. Ovako nakon dijela s nagibom od 20% dođe nizbrdica koja prođe vrlo brzo i već si ponovno na 20%. Na Garminu imam podešeno da napravi auto-pauzu kad brzina padne ispod 5 km/h (zbog semafora i sl.). Dok sam vozio ovaj uspon Garmin se dva puta na kratko pauzirao iako sam na tim dijelovima držao oko 400W. Ulje na vatru dolijeva uska cesta, na kojoj povremeno ima dosta pijeska, a dijelovi ceste su nestali u odronima. Ni uspon s druge strane, iz pravca Grdanjca nije puno lakši, ali njega nisam odavno vozio pa se ne sjećam točno.

Jedna misao o “Top 5 najtežih uspona u okolici Zagreba

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s