Ironman Južna Afrika

Osnovni cilj za svaku utrku mi je ući u nagradni fond. Treba od nečega i živjeti. Stoga bi 12. mjesto na utrci gdje nagradni fond ide do 10. mjesta trebao označiti kao neuspjeh. Međutim, iako sam se iz Afrike vratio praznih džepova, iz utrke mogu izvući puno više pozitivnih nego negativnih stvari.

Iron2

Nakon što se početni kaos smirio, oko mene sam vidio dosta obojenih kapica koje su bile rezervirane za favorite. Nitko od njih nije loš plivač, pa sam znao da su stvari krenule dobrim tijekom. Isplivali smo kao 2. grupa, 2:30 minuta iza vodeće grupe. Da je ovo bila jedina dobra stvar na utrci ne bi bio nezadovoljan. Ovo mi je najbolje plivanje do sad i nakon stagnacije (ili čak degradacije) koja traje od 2010 godine, konačno se počeo materijalizirati silni trud kojeg sam u tom periodu uložio u moju najslabiju disciplinu. Na ovome ne planiram stati jer da bi bio kompetitivan na utrkama kao što su Havaji, moram iz vode izlaziti u prvoj grupi. Nadam se da za skok u prvu grupu neću morati ovoliko puno čekati.

Odmah nakon tranzicije sam malo jače stisnuo. Najviše jer sam se htio pozicionirati pri vrhu grupe, a dijelom i da vidim s kim sam sve isplivao. Nakon 5 minuta na 350W prestigao sam Trautmana, Cunnamu, Aernoutsa i Viennot-a te se našao na čelu grupe. Cartmell, koji je isplivao malo ispred, je krivo skrenuo, što me malo zbunilo pa sam krenuo za njim. Ni jedan, ni drugi nismo izgubili puno vremena na račun toga, ali sam s prvog pao na 6-7 mjesto u grupi. Nisam htio raditi još jedan onakav interval, a ispred mene je ionako bio Cunnama koji je iskusniji od mene pa sam pretpostavio da ni to nije loša pozicija.

Tempo je bio jak. Znao sam da to neću moći držati cijelu utrku, ali sam očekivao da će i ostali pasti u tempu. Grupa se osipala, a ja sam većinu vremena proveo na 4. mjestu iza Aernoutsa, Viennota i Cunname. Nakon 65km smo ulovili veći dio vodeće grupe sa plivanja i tempo se do kraja kruga malo primirio. U grupi su bili između ostalih Llanos, Rana, Barchor, Aigroz, Tollakson… Ispred nas su ostali samo Van Lierde, Billard, Sudrie i Buckingham. Prvih 65km sam odvozio na prosjeku od 313W, a do kraja kruga je prosjek pao na 303W. Za usporedbu, lani sam halfove vozio na oko 300W.

Na ulasku u drugi krug sam otišao na čelo grupe. Prvih 10km je blaga uzbrdica (prosjek 1,5%), nakon čega slijedi nizbrdica na kojoj sam iskoristio činjenicu da sam naprijed imao zupčanik 55. Kad sam se okrenuo vidio sam da sam se uspio odvojiti. Idućih 10-15 km je bio najbolji dio utrke. Sudac je došao do mene na motoru i pokazao palac gore, uz sebe sam imao kamermana, a imena kao Llanos, Aernouts i Rana su gubili priključak.

Svemu lijepom dođe kraj, tako da me grupa ponovno sustigla, ali sad je ta grupa brojila znatno manje natjecatelja nego na početku kruga. Oko 140. km sam upao u manju krizu i skupa s Trautmanom otpao iz grupe, ali u idućih 10-ak kilometara nismo puno zaostali. Veći problem je bio što sam na okrepnoj stanici promašio vodu. Usta su već bila suha, nisam htio uzimati kalorije da mi se usta skroz ne zalijepe, a iduća okrepna stanica je bila 30 kilometara kasnije. Da stvar bude gora u tih 30 kilometara smo imali poprilično jak vjetar u prsa. Snaga je počela padati pa sam pustio Trautmana i Billarda kojeg smo u međuvremenu ulovili, te sam nastavio u svom tempu. Osjećao sam se loše i da je bilo zgodno vjerojatno bi odustao. Pošto sam ionako morao doći do tranzicije odustajanje nije imalo smisla. Pet minuta nakon što sam došao do vode i uzeo nešto kalorija ponovno sam se počeo osjećati znatno bolje, pa sam do tranzicije vozio u solidnom tempu i iz glave izbacio misli o odustajanju.

Trčanje je krenulo dosta dobro. U prvom krugu sam držao 4:00-4:05 min/km. Prestigao me Cunnama, ali nije daleko odmakao, a ja sam prestigao 2 Francuza i cijelo vrijeme imao Viennota na 200m ispred. U drugom i do polovice 3 kruga sam i dalje držao solidan tempo, a s Cunnamom sam barem 5 puta izmjenio pozicije. Na 35. kilometru sam bio na 9. poziciji, mislio sam da mogu uloviti i Viennota, ali onda su počeli problemi s grčevima i stvari su brzo krenule drugim tokom. Prestigli su me Cunnama, Del Coral i Buckingham, te sam završio na 12. mjestu. Potonji me prestigao unutar zadnja 2 kilometra. Do tada sam mislio da sam 10. i da me on gurnuo van nagradnog fonda, tako da mi je laknulo kad sam čuo da sam 12. 🙂

Kad su počeli grčevi počeo sam piti izotonik (do tada samo Cola i voda) i grčevi su se pred kraj povukli, ali tada je već bilo prekasno. Inače dan prije trke malo više solim hranu baš zbog toga, ali ovaj put sam to zaboravio. Bilo je najavljeno 24C na dan utrke, pa nisam ni mislio da bi to moglo biti toliko bitno. Međutim, cijela staza je u suncu, bez hladovine, tako da je osjećaj vrućine bio znatno veći. Konačni plasman ne zvuči pretjerano dobro, ali da sam imao malo više sreće na okrepnoj stanici i da sam malo više pažnje posvetio elektrolitima mogao sam biti blizu top5. Ova utrka je potvrdila da sam dosta napredovao, a sad je na meni da taj napredak materijaliziram u ostatku sezone.

Garmin file s utrke (prva tranzicija je uključena u plivanje, a druga u trčanje):

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s