Challenge Bahrain

U subotu se održava najizdašnija utrka na half-ironman distanci, Challenge Bahrain, sa nagradnim fondom od 500,000$. Koliko ja znam, samo još 2 triatlon utrke nude nagradni fond u tom rangu, Havaji (650,000$) i HyVee triatlon (500,000$). Princ od Bahraina se prije par godina zarazio triatlon virusom, a ove godine je odučio uz pomoć Challenge organizacije organizirati utrku u vlastitom dvorištu. Po onome što sam čuo, ni deseterostruko veći iznos nagradnog fonda mu ne bi predstavljao problem, ali vjerojatno su htjeli ostati u okvirima onoga što se trenutno nudi u triatlonu.

challenge-bahrain

Challenge se u proteklih par godina dosta proširio i već dugo se mogu čuti glasine o Challenge svjetskom prvenstvu. Pogotovo nakon što su prije par mjeseci najavili da će od 2016. godine imati regionalno prvenstvo u Americi. Do nedavno su odbacivali tu mogućnost jer nisu bili zastupljeni na svim kontinentima, a sad im fale samo utrke u Africi i na Antarktici. Konkurencija je uvijek dobra stvar i drago mi je da Ironman dobiva ozbiljnog konkurenta. S druge strane, ne bi volio da za par godina imamo 4-5 svjetskih prvaka u ironmanu. Možda bi najpoštenije bilo maknuti organizaciju svjetskih prvenstava iz privatnih ruku i prepustiti to međunarodnoj federaciji. Federacija bi onda svake godine mogla birati kome će dodijeliti organizaciju prvenstva.

Inicijalno sam mislio da je visok nagradni fond i ravna staza na biciklu recept za drafting utrku. Međutim, nedavno sam saznao da su za ovu utrku produžili drafting zonu na čak 20m. Biti će zanimljivo vidjeti kako će to funkcionirati u praksi. Plivanje u neoprenu i u zaštićenoj uvali obećava brojnu prvu grupu. Ako ih bude 15 u grupi nakon plivanja, na biciklu će se to razvući u liniju dugu 300m. Nitko ne želi biti na začelju, da ne propusti napad ili zbog rizika od pucanja grupe, a preticanje tolike grupe nije nimalo jednostavno. S druge strane možda će 20m biti dovoljno da se sve skupa od starta razbije u više manjih grupica što bi omogućilo jačim biciklistima da dođu do izražaja.

Biti će zanimljivo vidjeti i kako će funkcionirati prijenos uživo. Angažirali su profesionalnog sportskog komentatora i Maccu kao su-komentatora. Prijenosi su inače slaba točka većine triatlonskih utrka. Rijetke su utrke koje se može kvalitetno pratiti uživo. Utrku će se moći pratiti preko službene stranice, vidjet ćemo kako će to izgledati.

Tko će pobjediti

Prognozirati je uvijek teško, a za utrku ovako kasno u godini još teže. Konkurencija je u skladu s nagradnim fondom, ali većina je tempirala formu ili za Havaje ili za Mont Tremblant i teško je znati koliko energije im je ostalo u spremniku. S druge strane postoje neki kao npr. Raelert i Hauschildt koji su zbog ozljeda propustili dio sezone i sad ponovno dolaze u top formu ili neki kao Dreiz, Norden ili Naeth za koje se nije odavno čulo što bi moglo značiti da su se spremali za ovu utrku. A možda iznenadi netko tipa Stimpson ili Findlay kojima će ovo biti prva utrka na ovoj distanci.

startna lista - žene
startna lista – žene

Moja prognoza:

1. Hauschildt

2. Frederiksen

3. Swallow

startna lista - muški
startna lista – muški

moja prognoza:

1. M. Raelert

2. Don

3. Dreitz

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s