Garmin Vector

1622687_1446359052268520_835018859_nOd ove godine imam partnersku suradnju sa Garminom, pa sam prije par mjeseci na korištenje dobio Vector (mjerač snage). Oni koji malo duže prate što pišem će se možda sjetiti da nisam imao pretjerano pozitivan stav prema mjeračima snage. Po prirodi sam dosta analitičan tip pa sam u isto vrijeme često pokušavao procijeniti u kojem smjeru ide forma. Na trčanju i plivanju je relativno lako doći do precizne procjene, ali na biciklu je previše varijabli u igri. Mala promjena u smjeru ili jačini vjetra i rezultati su znatno drugačiji. Mislio sam da barem na usponima vanjske varijable ne igraju toliku ulogu dok neki dan nisam išao provjeriti zašto na sličnoj snazi često dobijem drugačija vremena na usponu. Mislio sam da je možda problem u Vectoru, a čini se da nije tako.

Primjer preko http://www.bikecalculator.com:

uspon dužine 5km, prosječnog nagiba 8% na 350W

bez vjetra: 17:45

vjetar u prsa 5km/h: 18:28 

vjetar u leđa 5km/h: 17:10

Recimo da jedan tjedan vozim taj uspon sa jedva primjetnim vjetrom u leđa i odradim ga za 17:10 min, a u iduća dva tjedna imam isti takav vjetar u prsa i 1:20 min sporije vrijeme. Normalno je da se u trenažnom ciklusu nagomila umor i da ne možeš svaki put izvući maksimum iz sebe, niti bi trebalo tome težiti i loviti rekorde na treninzima. Ali ako rezultati na sličnom intenzitetu idu nizbrdo par tjedana za redom, u glavi bi se sigurno pojavili upitnici. Da li sam premoren, da li forma ide nizbrdo… U ovom slučaju bi u stvari najbolje bilo ne stavljati previše važnosti na rezultate u treningu i koristiti utrke kao jedini pravi pokazatelj forme. Ali ja volim znati na kojoj je razini forma i u kojem se pravcu kreće, a bez mjerača snage to je jako teško.

Vector mjeri snagu preko pedala koje su kompatibilne sa Look-ovim blokejima. U usporedbi sa drugim mjeračima snage prednost je laka prenosivost s jednog na drugi bicikl. Mana je možda što se ne mogu koristiti drugi tipovi pedala. Barem ne za sad.

Garmin_Vector_power_system1

Instalacija je poprilično jednostavna i kad se ispravno napravi podaci koji se dobiju su točni i repetitivni. Napomenuo sam ispravnu instalaciju, jer sam prvi put preslabo stegnuo pedale pa sam dobijao manje vrijednosti snage koje su dodatno varirale za vrijeme treninga (smanjivale se na istom intenzitetu).

Osim što se dobiju konkretni podaci i eliminiraju kalkulacije, od mjerača snage ima još dosta koristi u treningu. Nauči te ispravnom raspoređivanju snage. Što tokom cijelog treninga ili tokom intervala tako i na različitom terenu. Na uzbrdicama isti intenzitet djeluje znatno laganije nego na ravnom terenu. Idealno bi bilo jednoliko rasporediti intenzitet. Izuzetak su staze sa dugim i strmim nizbrdicama, gdje se isplati ići malo jače uzbrdo.

Uglavnom, mislim da je za trening mjerač snage jako korisna stvar od koje se u konačnici može imati znatno više koristi od ulaganja u malo laganiju ili aerodinamičniju opremu. Što se tiče utrka, mislim da ovisi osobi. U teoriji bi se moglo izbjeći prejaki start, ispegleti intenzitet… S druge strane, pitanje je kako će pojedinac reagirati kad na ekranu vidi npr. manji broj od planiranog. Hoće li to kreirati još jedan negativan glas u glavi, hoće li ga to natjerati da slijepo lovi brojeve i ide jače nego što bi trebao ili će se pomiriti sa činjenicom da ima malo slabiji dan i odraditi utrku u skladu s mogućnostima. Vidio sam da Raelert, vjerojatno iz sličnih razloga, montira display iza sica. Tako može analizirati podatke nakon utrke, a tokom utrke ga brojevi sa ekrana neće izbaciti iz takta. Sve u svemu, jako korisna stvar ako se nauči ne robovati brojevima.

3 misli o “Garmin Vector

  1. Što se tiče utrka rekao bih da ti i ostali profesionalci ionako nemate baš šansu držiti se nekom strageijom bazirajući na watt podacima jer su trke i na dužim distancijama danas već jako strateške. Dakle: ako ide grupa brzo, morat ćeš i ti ići brzo a ne držati se nekim podacima FTP-a. Dok je nama hobby atletima takav mjerač snage super stvar. Teorije se kreće da u punom ironmanu pametno je voziti prosječno 85% rezultata testa FTP-a. Takvim strategijom osigura se ne krenuti pre brzo ili izgorjeti na biciklu već osigura se “puna” snaga i za trčanje. Šteta samo što su dobri mjerači tako skupi 🙂

    Super ti je blog by the way, već dulje ga pratim i jako je zanimljiv. I još uvijek me začudi da ima naših ljudi koji se toliko bave sportovima izdrživosti (ili kako se to već zove). Mene uvijek gledaju kao da sam totalno lud kad treniram “doma” na mom otoku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s