Challenge Roth – izvještaj

Nakon nastupa u Rothu prije dvije godine bio sam siguran da ću se vratiti, jer je ta utrka u svemu za klasu bolja od bilo koje druge trke na kojoj sam nastupio. Lani sam vratio, ali zbog bolesti samo kao gledatelj, a ove godine sam ponovno došao u ulozi natjecatelja.

šteta što se nismo prijavili kao tim jer bi vrlo vjerojatno završili na postolju
šteta što se nismo prijavili kao tim jer bi vrlo vjerojatno završili na postolju

Plivanje je krenulo dobro. Do okreta na otprilike pola staze sam bio u grupi sa vodećim ženama. Nakon okreta grupa je pukla, a ja sam ostao s krive strane te “pukotine”. Pokušao sam uhvatiti priključak, ali nije išlo pa sam odlučio pustiti druge da diktiraju tempo i čuvati snagu za ostatak utrke. Čini se da je ovaj put plivanje bilo sporije nego inače za sve osim za prvu grupu.

vežite se, polijećemo
vežite se, polijećemo

Od starta biciklističke dionice sam krenuo u lov. Nisam znao ni vrijeme ni plasman pa sam krenuo jače u nadi da ću možda uloviti grupu sa malo poznatijim imenima. U prvih 15-20km sam prestigao sve iz grupe koja nam se odvojila na pola plivanja. Pratili su me jedino Strijk i Dulsen, a njih sam se riješio na usponu u Gredingu. Znao sam da je Strijk dobar trkač pa nisam htio doći u drugu tranziciju skupa s njim.

1069987_10151724899356049_690065549_n

Nakon toga sam se našao u praznom prostoru između dviju grupa. Činilo mi se da držim dobar tempo, a činilo mi se i da taj tempo neću moći zadržati do kraja.

U drugom krugu je nastala gužva jer su natjecatelji iz kasnijih startnih valova tek kretali u svoj prvi krug. Među njima su bili i natjecatelji iz štafeta. Nekoliko štafeta me prestiglo, ali su mi bili prebrzi. Pred uspon u Gredingu me stigao i Bracht skupa sa jednom štafetom, ali njihov tempo mi je također bio prebrz.

solarer berg
solarer berg

946583_10200912478367736_163011591_n

Kako je dan odmicao vjetar je pojačavao što nam nije išlo u prilog jer smo u povratku imali uglavnom vjetar u prsa. Taj dio staze je puno izloženiji vjetru od prvog dijela u kojem je trebao puhati u leđa. Brzina je počela padati, ali padala je i drugima pa sam u zadnjih 20 kilometara prestigao par otpadnika iz prve grupe. Prvo McNeice-a i Niedriga, malo kasnije Petzold-a, a pred tranzicijom sam ulovio i Blancharta. Sve redom ugledna imena pa sam pretpostavio da stvari idu u dobrom pravcu.

Na trčanju sam imao sličnu taktiku kao i prije dvije godine. Prvih 10-15km sam planirao ići s rezervom, a onda ubrzati ako bude moguće. Unatoč konzervativnom pristupu tempo je u prvih 5km bio malo ispod 4 min/km. Uz to, čuo sam da sam na 11. mjestu i činilo se da idem prema najboljem rezultatu do sad.

1070071_10200912479567766_73259206_n

Na ironmanu se tijek stvari može u trenutku okrenuti, a na žalost, tako je bilo i ovaj put. Tempo je odjednom pao na oko 4:20 min/km. Okrivio sam vjetar koji je u tom dijelu pohao u prsa i nastojao ostati optimističan. Izgubio sam par pozicija, a na prvom okretu (13. km) sam vidio da me prati cijela kolona natjecatelja. Podrška publike je utjecala na par bržih kilometara kroz gradić Schwand, a onda je tempo ponovno skliznuo na oko 4:20 min/km s tim da sam sad i za takav tempo morao uložiti dosta napora. Na obje ironman utrke koje sam do sad napravio noge bi počele otkazivati poslušnost u zadnjoj četvrtini trčanja. S obzirom da je već na 15. km tempo od 4:20 min/km djelovao težak, bojao sam se što će tek biti kasnije.

Nekako sam uspio zadržati isti tempo do drugog okreta koji je bio na otprilike 30. kilometru. I dalje me pratila kolona natjecatelja. Neki su me prestigli, a i ja sam prestigao neke druge tako da sam stalno bio između 11. i 14. pozicije. Na okretu sam izbrojio da sam na 13. poziciji. Par kilometara kasnije sam stigao dvojicu i našao se na rubu top10 plasmana pa mi se ponovno počeo vraćati optimizam. Optimizam je dodatno porastao kad sam na 38. km vidio natjecatelja ispred sebe. Noge su odjednom postale laganije i ta zadnja 4 km su mi bila najbrža u cijeloj utrci (3:49-3:55 min/km). Prestigao sam ga i u cilj ušao sretan zbog još jednog plasmana u top10. Osjećaj sreće se malo ublažio par trenutaka kasnije kad sam shvatio da sam krivo brojio i da sam u stvari 11.

trening prije utrke. bili smo spremni skoro na sve. drugi put vježbamo i matematiku
trening prije utrke. bili smo spremni skoro na sve. drugi put vježbamo i matematiku

Cilj je bio popraviti rezultat od prije dvije godine. Nisam popravio ni vrijeme ni plasman, ali dao sam sve od sebe i ovaj put bolje nije moglo. Bilo je teško zadržati motivaciju u trenucima kad se činilo da sve ide u krivom pravcu. Kad je već postalo jasno da će i vrijeme i plasman biti lošiji nego prije. Zbog toga ne mogu biti nezadovoljan.

i ja bi pivu
i ja bi pivu

Ironman je preduga utrka da bi se moglo bilo što predvidjeti. Ovaj put se dogodilo da od prve do zadnje sekunde biciklističke dionice vozim sam. Na 10m se ipak uštedi nešto energije. S druge strane i iza i ispred mene su bile poprilično velike grupe. Vjerojatno bi bilo bolje da sam u prvi krug krenuo laganije i da mi je ostalo malo više energije za drugi krug pa bi mogao držati tempo neke od štafeta. Ali lako je biti general poslije bitke. Ostaje činjenica da mi je 8:28h najsporije vrijeme ironmana, a nema puno natjecatelja koji se mogu pohvaliti sa sličnom činjenicom. I dalje vjerujem da sam u boljoj formi nego prije dvije godine, a valjda ću to uskoro i dokazati.

u Rothu svi koji su van prvih 10 ulaze u poredak po dobnim kategorijama, tako da smo se i ja i Koceić našli na postolju
u Rothu svi koji su van prvih 10 ulaze u poredak po dobnim kategorijama, tako da smo se i ja i Koceić našli na postolju

Od ostalih Hrvata, Koceić je završio na odličnom 18. mjestu i sa 8:32h skinuo 16 minuta sa lanjskog rezultata. Kad sam na okretu vidio koliko je blizu pomislio sam da sam mu trebao zadati koji trening manje. Hrvatski zet Matthias je također ostvario osobni rekord sa 9:26h, Goran Pogrančić je utrku završio za 10:05h, a Saša Paraminski za 10:32h.

rezultati

biciklistička staza: garmin | strava

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s