Kamo sa bidonima

Na kronometarskim biciklima se dosta pažnje posvećuje i položaju bidona. Neki bicikli (Giant Trinity) čak ni nemaju ostavljenu mogućnost za postavljanje bidona na ramu, a neki (kao moj P3) imaju mogućnost za samo jedan bidon.

Cervelo je napravio istraživanje u zračnom tunelu u kojem su analizirali razne varijante. Istraživanje se može naći na ovom linku: link. Koliko se sjećam, došli su do zaključka da je najbolja varijanta običan bidon u horizontalnom položaju između aerobarova, a ni pozicija iza sica nije loša.

Ja sam do prošle godine imao nosač za dva bidona iza sica. Imalo je to svojih prednosti i mana. Najveća mana je što su u tom dijelu dosta velike vibracije pa bi mi se držači za bidon vremenom rasklimali i pukli. Osim toga postoji i značajna mogućnost da bidon ispadne kad se naleti na rupu. Za vrijeme utrke u Vichy-u mi je pukao i nosač (držač za držače za bidone) i tada sam odlučio probati neku drugu varijantu.

Odlučio sam iskoristiti predviđeni prostor za bidon na rami. Gubi se nešto na račun aerodinamike, ali s druge strane nema šanse da bidon izleti i lako je dostupan. Drugi bidon sam stavio između aerobarova. Pojedini proizvođači nude nosače za bidone između aerobarova, ali nešto slično nije problem napraviti ni sa običnim držačem i par vezica. Ovako to izgleda u mom slučaju:

20130508_081619

Kod mene su aerobarovi ionako preblizu da bi između mogao staviti neki od sistema koji se nalaze u prodaji. Vezice se urežu u traku za volan pa sam izrezao staru zračnicu od MTB gume i navukao je na dijelove gdje idu vezice, te na dio gdje se nasloni bidon. Aerobarovi mi se savijaju prema gore, pa sam gornje dvije vezice ostavio malo labavije tako da mi nije problem nagnuti nosač kad trebam izvući bidon.

Ovo je najbolja opcija što se tiče aerodinamike, bidon je lako dostupan i nema šanse da izleti van ako se naleti na rupu. Negativna strana je što se dosta težine stavlja na volan koji onda postane malo svojeglav. Nije problem kod normalne vožnje, ali nemoguće je recimo voziti bez ruku.

Jedna misao o “Kamo sa bidonima

  1. U Barceloni (tj. Calelli) biciklistu ispred mene je na hupserima u prvom kilometru poispadalo oba bidona koji su bili iza sjedala. Čuo sam nekakve psovke na španjolskom ili katalonskom..

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s