Alternativni stilovi plivanja u zagrebačkim bazenima

Već davne 2008. godine sam na starom blogu napisao tekst o stilovima plivanja na našim bazenima. U međuvremenu se nije mnogo toga promjenilo, a od 2008. godine je prošlo dosta vremena, pa ponovimo…

1. Bova stil

Stil popularan među starijom ženskom populacijom plivača. Cilj je održavati se na površini vode i kretati se isključivo koristeći vodene struje ili vjetar (ako se pliva na otvorenom). Da bi bili uspješni u izvođenju ovog stila potrebne su i neke fizičke predispozicije. Pošto salo pluta bolje od mišićnog tkiva preporučljivo je imati što veći postotak masti (mislim da bi i ja bio dobar u ovom stilu ). Plivači koji prakticiraju ovaj stil usavršili su i posebnu tehniku okreta na zidu, tako da sad uz otvoreni okret, flip (salto okret, tumble turn…) imamo i takozvani šleper stil okretanja. Za pravilno izvođenje ovog okreta potrebno se zidu približiti u što manjoj brzini, te onda polako ići od desne prema lijevoj strani zida. Zbog težnje prema perfekcionizmu plivači okret izvode jako sporo pri tom pazeći na svaki tehnički detalj. Proces okretanja bi vam najbolje mogao dočarati ako zamislite da okrećete pretovaren šleper na nizbrdici i cesti širine 3m.

2. Raspeti leđno stil

Ovaj stil uglavnom prakticiraju stariji muški plivači, premda se i pojedine pripadnice nježnijeg spola okreću ovom načinu plivanja. Slika iznad najbolje opisuje ispravan položaj tijela. Ruke se bacaju na stranu najdalje do visine ramena, nipošto preko toga, a noge miruju. Da bi ispravno izvodili ovaj stil od ključne je važnosti izrazita nefleksibilnost ramenog pojasa.

3. Kung fu prsno

Jako popularan stil plivanja kojeg upražnjavaju plivači oba spola, bez obzira na godine i plivački staž. Najviše sliči na klasični prsno stil, ali ima par bitnih razlika. Naime, noge se moraju bacati što je više moguće u stranu. Plivački koji odaberu ovaj način plivanja ne vole da ih se pretiče, a preticanje sprječavaju upravo širokim radom nogu. Onaj tko ih pokuša prestići obično dobije petom među rebra. Neiskusniji plivači najčešće griješe na način da puste da im noge potonu. Na taj način ne predstavljaju opasnost za one koji ih pretiču što se kosi sa glavnom idejom ovog načina plivanja.

4. Šank stil

Upražnjavaju ga uglavnom mlađi pripadnici muškog spola. Jako lako se nauči i zbog toga je pogodan za one koji se tek upoznavaju sa plivanjem. Lakat se nasloni na rub bazena i pokušava se što je moguće duže ostati u tom položaju. Poželjno je sa sobom povesti barem 3,4 prijatelja jer na taj način možete dobiti šank, pardon, zid za sebe i na taj način ćete iz pruge eliminirati one koji plivaju ko da su na natjecanju i stalno se nešto guraju. Oni sa malo više kondicije mogu odraditi malo jači trening na sljedeći način: zid – 15 minuta, 25m proizvoljni stil, zid -15 minuta, 25m proizvoljni stil, zid – 15 minuta. Ako se odučite za ovu težu varijantu obavezno za vrijeme i neposredno nakon treninga pijte izotonični napitak sa sadržajem glukoze i fruktoze u omjeru 2:1, a nakon treninga proteinski shake.

5. Pundža stil

Popularan među ženskom populacijom svih dobnih razreda. Za zagrijavanje se kosa sveže u pundžu i tokom plivanja se najveći fokus stavlja na to da se glava ne smoči.

6. Vaterpolo kraul

Izrazito zahtjevan stil, koji traži visoki stupanj fizičke kondicije. Sličnost sa “pundža stilom” je u tome što se ni pod koju cijenu ne smije stopiti kosa. Poželjno je da trup što je moguće više izdignut iznad površine vode. Ruke rade klasičan kraul pokret, a noge prsno.

7. Race stil

Stil prakticira mlađa muška populacija sa izrazito razvijenim kompetitivnim duhom. Prije nego se uskoči u bazen lociraju se najbrži plivači i obvezno se uskače u njihovu prugu. Nakon kratkog zagrijavanja kreće glavni set i to na sljedeći način. Na zidu se čeka najbrži plivač i onda se neposredno prije nego se ovaj okrene kreće u sprint do smrti. Obično se na početku pliva kraul sa uzdignutom glavom (nešto slično vaterpolo kraul-u), a poslije 10-ak metara to prelazi u prsno, te na kraju u borbu za goli život. Ove plivače možete sresti isključivo u 25-m bazenima, jer u većim bazenima postoji veliki rizik od utapanja.

8. Oni što prskaju

I za kraj spomenuo bi i najveću prijetnju bazenskom skladu. Postoji grupa plivača koji dođu na bazen i ponašaju se ko da su na natjecanju. Prskaju sve okolo, prestižu, guraju se, uglavnom debili… Sreća pa ih nema puno.

6 misli o “Alternativni stilovi plivanja u zagrebačkim bazenima

  1. Zaboravio si prsno-trač stil,obično dvije babe u traci,jako sporo prsno plivanje,zauzeta traka po širini,osim po tome prepoznaješ ih po žarko crvenom ružu za usne,debelom puderu na licu i popularnom trajnom na glavi,nikako im ne ulazi u traku jer su sklone incidentima kao zvanju redara,velikom galamom,prijetnjama,odlasku u upravu bazena,pozivanje na plačenu kartu..obično su iznad 55 g. starosti i bazen im služi za razmjene najnovijih vijesti oko popodnevnog ručka,turskih hit serija,tračanju susjeda itd….jako neugodne,obično im se maknem jer su po kilaži daleko iznad mene pa tako i jako opasne…izbjegavati pod svaku cijenu!!

  2. Ima i onih dvoje starijih ljubavnika koji ne znaju da je voda prozirna, ali ih (srećom) nisam odavno vidio.

  3. Svaka cast na vrlo studioznom i detaljnom prikazu ovih ekstremnih bazenskih tehnika plivanja. Moram priznati da sam i sam razmisljao o slicnoj analizi, ali nakon ovako sjajnog znanstvenog osvrta, potkrijepljenog i eksperimentalnim dokazima u kojima si bio izlozen i po zivot opasnim situacijama, mislim da to postaje pezpredmetno, jer dodatni rad na tom polju bi zahtijevao veliki angazman da nadmasi ovu analizu!
    Ostaje mi samo da kazem BRAVO!
    …nasmijao sam se do suza, hvala! 🙂

  4. Potpuno isti stili plivanja su jako popularni i u mariborskom i meni najbližem ruškom bazenu! Ali je kod nas najpopularniji onaj, kojeg je dodao Miro. Prsno trač stil. I Race stila ima puno ali je taj barem zabavan za nas plivače 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s