Konzistentnost

Vjerojatno ste čuli, a vjerojatno sam i ja pisao, da je za napredak najvažnija konzistentnost. Višegodišnji kontinuirani rad će na kraju donijeti rezultate (u stvari bilo bi dobro da rezultati dođu i prije kraja da ostane vremena za uživanje u njima…). Metode rada mogu biti bolje ili lošije, ali i najbolja metoda bez konzistentnosti ne vrijedi mnogo.

Navedena formula uspjeha djeluje jednostavno, ali ono što je jednostavno ne mora biti i lako. Lako je biti konzistentan kad je svaki dan sunčano, kad se svaki dan probudiš odmoran, kad svaki trening rezultira vidljivim napretkom, kad se ne javljaju neočekivani problemi u drugim područjima života…

Za početnike je prvi korak stvaranje navike. Nedavno sam pročitao dobar članak na tu temu u kojem se kao glavni problem navodi da većina krene previše ambiciozno, pa onda odustane puno prije nego neka aktivnost postane navika. Bolje bi bilo koristiti obrnutu strategiju i krenuti neambiciozno. Toliko neambiciozno da se propuštanje aktivnosti čini besmislenim. Na primjer, možete kao cilj zadati barem 1 sklek dnevno. Nakon što se stvori navika taj minimalni cilj se može podizati. Ionako je taj prvi sklek ili prvih 5 minuta trčanja najteže. Jednom kad ste vani puno je lakše produžiti to trčanje za još koju minutu. Za dodatnu motivaciju se možete dogovoriti s prijateljem da će te mu dati recimo 50kn za svaki dan kad propustite aktivnost (ne mora biti prijatelj, možete lovu poslati i meni). Postoji prostor za manipulaciju, ali u ovom slučaju varate sami sebe. Premda, onda ste u istom trenutku i varalica i prevareni pa ste na nuli.

Po meni je bitna i dnevna rutina, a pod tim pogotovo mislim na vrijeme buđenja. Ako se ustajete tri puta tjedno da idete na bazen prije posla, dobro bi bilo ustajati se u slično vrijeme i ostalim danima. Inače, niti ćete se naspavati kad se probudite u 5:30 niti kad idući dan odlučite spavati do 8:00. Koliko god da se neko doba dana činilo kao prerano za napuštanje kreveta, nakon tjedan ili dva može postati normalno. Osim toga, odrađivanje treninga odmah nakon ustajanja eliminira mogućnost da će ga neki nepredviđeni događaj tokom dana otkazati. Za one koji rade više od jednog treninga dnevno stvari nisu baš toliko jednostavne, ali rutina postaje još važnija.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s