Kiša pada trava raste

Toplo uz povremenu slabu kišu, rekli su meteorolozi. Moglo bi se reći da su i pogodili jer je kiša povremeno bila slaba, a ostatak vremena je bila nešto jača*. Međutim, nakon zime kriteriji su se spustili pa je i jučerašnje vrijeme ušlo u kategoriju dobrog vremena.

Zima je ostavila ceste u lošijem stanju u odnosu na ono u kojem ih je našla. Stare rupe su se proširile, a pojavile su se i neke nove. Neke je teško uočiti, a neke baš i nije:

IMG_20130309_132104

A neke ceste su krenule na plivanje:

IMG_20130310_171919

Vožnja po kiši i nije neki bauk. Osim ako kišu ne prati hladnoća. Nisam još naišao na nekoga tko odustaje od utrke u slučaju da pada kiša, a pošto bi na utrci trebalo izbjegavati novitete, mislim da je dobro ne bježati od treninga po kiši. Dobije se osjećaj za upravljanje biciklom po skliskoj cesti, a vremenom se nauči i koliko je odjeće potrebno za određene vremenske uvjete. Osim toga, većina ne može priuštiti luksuz da dužine radi preko tjedna tako da je svaki propušteni vikend skup. Premda, obzirom na trendove na burzi rada, većina bi uskoro mogla imati luksuz da radi dužine u bilo kojem dijelu tjedna na uštrb svakog drugog luksuza.

Vožnje u lošem vremenu se bolje urežu u sjećanje što može biti od koristi kad se pojavi nesigurnost u vlastite sposobnosti (često prije utrke). A pomiču se i kriteriji dobrog vremena. Ako preživite 4h na kiši i 7C onda će kiša na 12C izgledati i više nego prihvatljivo.

Zaustavni put je duži pa treba malo više paziti i izbjegavati ceste s gušćim prometom. Stekao sam dojam da većina vozača automobila više pazi na bicikliste kad je loše vrijeme. Kao da u takvim uvjetima dobijemo dodatni respekt ili se možda sažale. Ali postoje i direktori svemira za volanom na čije ponašanje vremenski uvjeti nemaju utjecaja.

Jedno vrijeme sam tražio nepromočivu odjeću, da bi na kraju odustao. Voda uvijek nađe put. Ako komad odjeće ima veliki stupanj nepromočivosti vjerojatno ćete pokisnuti iznutra (znojenjem). Po meni nije potrebno imati nepromočivu odjeću, dovoljno je obući se slojevito (u skladu s temperaturom i osobnom tolerancijom hladnoće). Bilo bi dobro ne ići daleko od polazne točke ako niste sigurni koliko je odjeće dovoljno. Netko (vjerojatno neki trgovac) je rekao da ne postoji loše vrijeme, samo loša oprema.

*premda, i ja sam pogodio vjerojatno jedinih 3,5h u danu kad je kiša izraženije padala

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s