Plivačka pomagala

U prošlom tekstu sam spomenuo neka pomagala koja koristim na plivanju, pa da se nadovežem… Koristim slijedeće:

IMG_20130208_180421Avion (eng. pull buoy)

Podiže donji dio tijela, pa samim time pomaže kad su noge teške. Daje dosta sličan osjećaj kao plivanje u neoprenu.

Što se tiče odabira… Ako nisi brži sa avionom nego bez njega onda trebaš veći avion. A ako većeg nema onda ga napravi. Tako sam ja završio sa ovim jumbo avionom.

Lopatice

Služe za razvoj specifične snage. Ja koristim TYR Catalyst lopatice koje svojim oblikom korigiraju zaveslaj ispod vode što je korisno za one kojima ruka ide široko pod vodom. Ako je suditi po nedavnoj analizi tehnike, ima nas dosta s tim problemom. Šteta što nije zagarantirano da se ruka neće vratiti na svoju uobičajenu putanju kad skinemo lopatice. Možda to dolazi s vremenom.

Catalyst dolazi u 7 veličina. Ja koristim veličinu S (žute). Neka vas oznake veličina ne zavaraju. Catalyst u veličini S je dosta velika lopatica. Prevelike lopatice mogu previše usporiti frekvenciju pa ako se dvoumite između dvije veličine moj savjet bi bio da uzmete manje.

Traka

Komad biciklističke zračnice povezan u čvor koji se stavi oko gležnjeva. Tko bi rekao da komad opreme koji izgleda ovako bezazleno može biti tako zeznut. Prvi put će djelovati kao da oko nogu imate uteg. Traka naglasi svaku grešku u zaveslaju. Ako je glava malo više nego što bi trebala biti noge će početi strugati po pločicama. Ista stvar i ako postoji mrtva točka u zaveslaju. Pomaže i za razvoj boljeg “catch-a” (prva faza zaveslaja), a mislim da bi pomogla i onima kojima noge rade preveliku amplitudu i/ili idu u škare. Ja traku uglavnom koristim u kombinaciji sa avionom ili sa avionom i lopaticama. Može se koristiti i samostalno kad se posebno osjeti njena zla narav.

Ima trenera čije mišljenje cijenim koji ne koriste puno pomagala, a ima i onih koji imaju suprotno mišljenje. Moj trener spada u drugu kategoriju. Kad je riječ o tome koliki bi postotak treninga trebao biti sa pomagalima, Sutton ima slijedeća pravila:

  • Što bolji plivač to manje vremena sa pomagalima
  • Što bolja tehnika to manje vremena sa pomagalima
  • Što snažniji plivač to manje vremena sa pomagalima
  • Muški manje vremena sa pomagalima u odnosu na žene (slično kao ovo iznad, odnosi se na postotak mišićne mase)
  • Oni koji ne vole plivanje bi trebali plivati više vremena sa pomagalima

Još nešto iz osobnog iskustva… Kad sam umoran od bicikla i trčanja plivanje je to koje plaća najvišu cijenu. Ostanem bez koordinacije, ritma i što više truda ulažem to sam sporiji. U prvih nekoliko tjedana sa većim volumenom na biciklu i trčanju još mogu odraditi solidno plivanje kad malo odmorim noge, ali vremenom plivačka forma počne padati. Tako je barem ako plivam bez gore spomenutih pomagala. Ove spravice mi pomažu da i kad su noge umorne napravim dobar trening na bazenu i održim plivačku formu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s