Livewrong

livewrongAko nešto izgleda predobro da bi bilo istina, najčešće nije istina. Prethodna rečenica dobro opisuje i priču s Lance-om. Pobjeda nad rakom pa 7 uzastopnih pobjeda na Touru. Bez dopinga protiv nadopingiranih konkurenata. Ispostavilo se da je predobro da bi bilo istina.

Dosta se pisalo o Lanceovom nedavnom igrokazu kod Oprah. Nisam gledao cijeli razgovor, pogledao sam samo isječke, ali pročitao sam dosta analiza rečenog u emisiji. Po meni je najbolji osvrt dao Ross Tucker u ovom članku: LINK.

Uglavnom, Lance nije priznao poraz nego je nastavio borbu samo je malo promjenio strategiju. Priznao je ono što mu odgovara, a dosta toga je prešutio. Na primjer, priznao je da se dopingirao do 2005. godine, a ne i u kasnijem povratku sportu, premda postoje dokazi koji mu ne idu u korist. Moguće da nema zdravstveno u SAD-u pa da zato plaća dr. Ferrari-a, ali je to malo vjerojatno. Nije tajna da se želi natjecati u triatlonu, a već je ušao u 40-ete. Ako odluči surađivati sa anti-doping agencijama može očekivati da će mu se doživotna zabrana natjecanja smanjiti na minimalno 8 godina. Kazna obično počne teći od godine kad je prekršaj počinjen (s tim da se brišu rezultati ostvareni u međuvremenu). Ne čudi onda da nije priznao doping nakon 2005. godine. 2005+8=2013.

Prešutio je i neke stvari koje se kose sa činjenicama koje su on i njegovi suradnici izrekli na sudu pod zakletvom (valjda je jasno zašto).

U maniri pravog spin doktora, vidjelo se da želi prikazati svoju prošlost kao Lance-a od jučer, te da sad imamo novog Lance-a, verzija 2.0. Ovo “od jučer” se može doslovno shvatiti jer je do prije par mjeseci negirao sve optužbe, tvrdio da su optužbe dio urote protiv njega, lov na vještice…

Mnogi, pa i sam Lance tvrde da su se i drugi dopingirali, a da je on ipak bio najbolji. Svi su imali iste uvjete… Međutim to baš i nije istina. Doping ne utječe na svakoga jednako. Neki su otpadali iz timova jer su doktori procijenili da doping na njih ne bi imao toliko jak utjecaj kao na nekoga drugog. Ako se ne varam, dok anti-doping agencije nisu imale test za EPO monitorirali su vrijednost hematokrita. Sve ispod 50 su smatrali normalnim. U to vrijeme su svi imali vrijednost hematokrita od 49. Osoba kojoj je prirodna vrijednost 39 u ovom scenariju ima znatno veću korist od dopinga od osobe koja ima prirodnu vrijednost 46. Postoje i slučajevi talentiranih mladih vozača koji su odbili uzeti EPO i time okončali karijeru.

Lance nije bio još jedan vozač koji je koristio nedopuštena sredstva. On nije bio žrtva doping kulture, on je stvorio tu kulturu. Bilo je dopinga i prije njega, ali on je sve podigao na višu razinu. Umirovio je barem dva vozača koji su se usudili progovoriti o dopingu u biciklizmu. Tužbama je ušutio sve koji su se usudili progovoriti o spomenutom problemu. I sam je u interview-u rekao da se ni ne sjeća koliko je ljudi tužio da bi prikrio svoju laž.

Ima tu još puno tema o kojima bi se moglo pisati. Izdvojio sam samo par stvari zbog kojih smatram da je u ovom slučaju doživotna zabrana nastupanja opravdana. Lance nije optužen samo za dopingiranje nego za doping zavjeru. Navodno mu je prošle godine bilo ponuđeno da razotkrije sve u zamjenu za kaznu od 6 mjeseci. Tada je to odbio, a danas žali za tom odlukom.

Sve u svemu priča još nije završena. Koliko znam istraga još traje i trebala bi razotkriti i osobe iz vrha UCI-a koji se cijelo vrijeme sve znali. Lance-a vjerojatno čekaju brojne protutužbe. Ali za njega se ne bojim. Vjerojatno će kao Hamilton napisati knjigu o svemu i zaraditi više nego do sad. Netko je rekao da varalice zarađuju i dok se penju prema vrhu i dok padaju na dno.

Za kraj, evo alternativne verzije razgovora:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s