Dnevnik treninga

Svima onima koji prežive sutrašnji smak svijeta želim sretan Božić. Pošto je sad vrijeme darivanja u nastavku slijedi i poklon.

Ispočetka sam radio dnevnik treninga u Polarovom programu. Kad je Polar riknuo i kad sam nabavio novi, taj nije bio kompatibilan sa starim programom. Nakon toga sam počeo pisati treninge u “online log-ove”. To je bilo zgodno jer nisam bio vezan uz jedan kompjuter, ali nekad i nezgodno jer sam trebao pristup Internetu da bi pristupio dnevniku. Još jedna negativna strana je bila što je samo dio funkcija bio besplatan, a za statistike je trebalo platiti.

Lani sam shvatio da mi ne treba većina funkcija koje ti online logovi nude, a one statistike koje su mi zanimljive i za koje treba nadoplatiti mogu napraviti i sam. Napravio sam dnevnik treninga u google dokumentu. Mogao sam isto napraviti i u excel-u, ali onda bi bio vezan uz jedan kompjuter, a sad je Internet puno dostupniji nego prije 5-6 godina.

Sve nas zanima nešto drugo, pa ovo više nudim kao ideju koju je lako prilagoditi osobnim potrebama. Ne mislim da je dnevnik treninga nešto nužno, ali ima svojih prednosti. Netko voli brojeve pa su mu zanimljive statistike. Netko će za 100 godina otvoriti dnevnik i čuditi se kako je nekad bio brz… Moja preporuka je da ako želite nešto čitati za 20 godina sve to isprintate. Čini mi se da sve što ostavimo spremljeno u digitalnom obliku kad tad ispari.

U nastavku se nalazi par screen shotova mog dnevnika. Slike su manje mutne ako kliknete na njih. Ne znam zašto sam sve napisao na engleskom (valjda sam neke nazive napisao na engleskom, a onda sam sve prebacio na engleski jer ne volim dvojezičnost u dokumentu).

Svaki mjesec ima svoju mapu (eng. tab). Prvi dio je vezan uz brojeve (vrijeme, kilometraža…). Neki dijelovi se unose ručno, a neki se računaju preko formula (osim ako izbrišete formule). U drugom dijelu je opis treninga, npr. glavni set na plivanju. U trećem dijelu (koji se na slici ne vidi) su komentari na trening (npr. prolazi na plivanju). Sportovi su kodirani po bojama zbog bolje preglednosti. Četvrti dio je tjelesna težina, a tu se lako može ubaciti i npr. puls u mirovanju, sati sna ili bilo što drugo.

Ako u jednom danu imam 2 treninga u istom sportu onda dodam još jedan red, kopiram red iznad i u novi red zalijepim samo formule (postoji opcija: “zalijepi samo formule”). Primjer je petak 11.1. u prvoj slici. Google je pametan pa ako kopirate formulu K5/G5 u red ispod automatski će je transformirati u K6/G6.

U crnim linijama na dnu tjedna je zbroj za taj tjedan, a u sivoj liniji na dnu mjeseca je zbroj za mjesec. Ako dodate nove redove formule se automatski prilagode.

log prscrn1

Napravio sam i posebne mape u kojima su sve mjesečne i tjedne statistike na jednom mjestu. To bi se sve trebalo popunjavati automatski (ako ne izbrišete formule). Dalo bi se iz toga u par klikova napraviti i razno razne grafove…

log prscrn2

U zadnju mapu sam ubacio kalendar važnijih utrka na half-ironman i ironman distanci u Europi.

log prscrn3

Tu je link na dokument, pa ako nekoga zanima može ga kopirati kod sebe: Training Log 2013

3 misli o “Dnevnik treninga

 1. hvala, nema ništa zanimljivije nego njuškati kako to drugi rade 🙂
  ja vodim treninge u Excelu i svaka godina mi je zasebna datoteka jer u protivnom “nabubri” na previše KB.
  također su sportovi u bojama s tim da imam kolone Cestovna, MTB, City Bike, Trčanje, Pešačenje, a imam i posebne boje za dane bolesti, dužeg putovanja, težeg fizičkog rada, odmora.
  imam kopije u svim kompjuterima, i na usb-stick-u kojeg ponekad nosim na uzici oko vrata 🙂
  očigledno je da između nas postoji jaka emotivna veza!
  (mislim između mene i mojih treninga, ne između mene i tebe)

 2. Ja sam ti također frik od evidencija, tablica i grafića (valjda se zato i bavim poslom kojim se bavim). Dugo vremena sam tražila nešto što bi mi najbolje odgovaralo, koristila kojekakve testne verzije itd, da bi od nedavno odlučila investirati u SportTracks i, prema onome što vidim, to je definitivno ono što mi treba. Nudi import s Garmina do u zadnji detalj, a također se daju izvesti kojekakve analize koje, meni kao triatlonskom početniku, služe kao dobar alat za učenje o treningu (i mom napretku). Ono što mi se također ovdje sviđa je da korisnici mogu razvijati dodatne alate koji služe za analize koje nisu predviđene default-nom vezijom, a velik dio njih je besplatan. Za razliku od brojnih gluposti na koje trošim pare :), ova mi se čini poprilično dobra investicija…
  A kad usporedim svoje i tvoje brojke, zaboli me glava :).. Ima li kakva prečica ;)?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s