Brooks Pure Connect

Kad sam tek krenuo s ozbiljnijim trčanjem prije otprilike 7 godina kupio sam neke ultra lagane tenisice. Usput sam krenuo s online edukacijom o trčanju i naučio da su lagane tenisice namjenjene za utrke, a trenirati treba u težim modelima sa više potpore. Odmah sam kupio nove tenisice, a uskoro sam nastavio s online edukacijom samo što sam ovaj put tražio malo drugačije pojmove poput ITB, runners knee… Možda je ovo bila slučajnost, ali mi je ostalo urezano u podsvijesti i kad su se članci o minimalizmu počeli probijati u medije sjetio sam se svojih početaka. Od tada sam se pomalo počeo prebacivati u sve laganije modele.

Teško je reći da li sam donio ispravnu odluku. Ozljede su se događale i prije i poslije, a tenisice su ionako samo jedan od faktora pri ozljeđivanju. U svakom slučaju još uvijek radim sve treninge i utrke u laganim tenisicama, možda jer sam tvrdoglav, možda jer podsvjesno mislim da su se dogodile pozitivne promjene. Stav mi je učvrstio Sutton koji je rekao da je primjetio da ima manje ozljeda u timu od kad im savjetuje da i treninge i utrke rade u istim, laganim tenisicama.

U zadnje vrijeme taj minimalizam dobija na popularnosti tako da svi veći proizvođači tenisica u ponudi imaju modele namjenjene novom tržištu.

Kod Brooksa je to Pure linija tenisica. Pure linija obuhvaća 4 tipa tenisica. Pure Grit su namjenjene za off-road, Flow je za one koji traže ravnu tenisicu sa malo više zaštite, Cadence je najmjenjena onima koji traže malo stabilnosti, a Connect je najlaganija tenisica iz Pure kolekcije sa najtanjim đonom i najviše fleksibilnosti. Ja trčim u Pure Connect modelu. Po meni su Flow i Cadence namjenjene onima koji bi htjeli napraviti tranziciju prema minimalizmu, ali mišići stopala im još nisu dovoljno ojačali da bi mogli koristiti laganije modele sa manje zaštite.

Kad biram tenisicu bitno mi je da je lagana, da đon nije debeo, da je razlika u debljini pete i prednjeg dijela đona što manja, te naravno da je tenisica udobna.  Connect ispunjava svaki od tih kriterija.

Sa 204 g Connect je najlakši model iz Pure serije. Peta je debela 14 mm, a prednji dio 10 mm. Klasične tenisice imaju i po 2 cm razlike u debljini, a meni ne izgleda prirodno staviti stopalo u takav položaj. Đon je tanak, ali dovoljno debeo da ne osjetim svaki kamenčić na kojeg ugazim.

Jedina zamjerka ide na dosta uzak prednji dio tenisice zbog čega vjerojatno nije dobar izbor za osobe sa širim stopalima. Meni to do sada nije stvaralo probleme, ali ipak bi volio malo više mjesta za prste.

Sve u svemu, da sam sebi dizajniram tenisicu izgledala bi vrlo slično Brooks Connect-u.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s