S(t/r)anje u hrvatskom sportu

Dejan je nedavno napisao tekst koji je ponovno uzburkao duhove na domaćoj triatlon sceni. Ne bi htio ovim tekstom dodavati ulje na vatru. Problema u sportu ima, ali se nalaze na jednoj drugoj razini.

Pred kraj 2009. godine je kružio mail koji je na kraju došao i do mene. Podaci iz maila nisu bili nikakva tajna i mislim da su slani i u medije (tamo ih je vjerojatno pojela cenzura). Zato mislim da je u redu ako ih objavim ovdje. Ne mogu tvrditi da su podaci točni, a nemam vremena ni volje da to istražujem. S obzirom kako funkcioniraju druge stvari u državi ne bi me iznenadilo da su točni.

  • U 2009. godini je Zagrebački Športski Savez (ZŠS) 12.000.000,00 kn potrošio nenamjenski
  • Te godine su kupljena 22 službena automobila. Da napomenem da su ti automobili namjenjeni za birokraciju, a ZŠS ima 1 kombi koji se koristi za prijevoz sportaša (koristi ga svih 70-ak sportskih saveza u sklopu ZŠS-a).
  • Mjesečna rata leasinga za službeno vozilo glavnog tajnika iznosi više od mjesečne rate koju dobije Zagrebački Triatlon Savez (ZTS)
  • Za najam prostora u poslovnoj zgradi Almeria je utrošeno 11.000.000,00 kn. Navodno je savez imao prostorije u Domu Sportova ali nisu bile dovoljno reprezentativne.
  • Stručne službe imaju 96 zaposlenih za čije se plaće godišnje potroši nešto manje od 17.000.000,00 kn
  • 0,77% godišnjeg proračuna ZŠS-a otiđe na skrb o perspektivnim sportašima
  • 1,69% proračuna ide za sport djece i mladeži
  • Ukupno se za sve sportske stipendije potroši 4.000.000,00 kn

Nedavno sam vidio da je glavni tajnik i dalje na funkciji.

Zbog svega gore navedenog mi smeta kad vidim da se sportaši međusobno optužuju zbog lošeg stanja u sportu. Takvo stanje najviše odgovara foteljašima. Dok nema sloge među sportašima njihove su fotelje sigurne. Čak je moguće da netko namjerno s vremena na vrijeme potpiruje vatru. Svi ste čuli za onu: “Podjeli pa vladaj”.

Stanje se može promjeniti, ali jedino ako sportaši prestanu s međusobnim prepucavanjima i ujedine se protiv zajedničkog neprijatelja. Birokracija nije sport, a još je manje olimpijska disciplina. Birokrati bi trebali biti tu zbog sportaša, a ne obratno.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s