IM Hawaii

U subotu se na Havajima održala najprestižnija utrka na Ironman distanci. Tokom godine su se u glavne favorite profilirali Andreas Raelert, Marino Vanhoenacker i Craig Alexander. Vanhoenacker je ljetos srušio 14 godina star rekord* Luc van Lierdea na Ironman distanci, a tjedan nakon toga Raelert je taj novi rekord spustio za dodatnih 4 minute. Raelertu u prilog nije išlo loše planiranje sezone. Trebao je napraviti jedan WTC Ironman da bi potvrdio kvalifikaciju za Havaje (nova pravila), a on je to odgađao i na kraju je pod ozljedom nastupio u Regensburgu u kolovozu. To mu vjerojatno nije pomoglo u pripremama za Havaje.

"orbea"

Alexander je u prethodnim nastupima na Havajima imao dvije pobjede, jedno 2. i jedno 4. mjesto. Prije mjesec dana je uvjerljivo pobjedio u Las Vegasu na svjetskom prvenstvu u polu-Ironmanu. Na toj je utrci dao do znanja da će se teško ponoviti lanjski scenarij kad su mu glavni konkurenti pobjegli na biciklu. Neposredno nakon starta je bušio gumu, a nakon toga je sam ulovio prvu grupu i jedino  je Lieto u drugu tranziciju ušao sa prednošću. Nakon utrke se više pričalo o biciklu kojeg je vozio nego o pobjedi. Nastupio je na Cervelu P4 sa prekrivenim logom. S obzirom da je imao doživotni ugovor s Orbeom ovo je bilo veliko iznenađenje. Šuška se da je Orbea dugo obećavala da će napraviti novi TT bicikl i na kraju je Crowie-u dosadilo čekati. Inače, za Orbeu kažu da ima aerodinamiku kao autobus** i mnogi su sugerirali da je upravo zbog bicikla izgubio na Havajima lani. Crowie je napunio 38 godina i zna da nema još puno prilika za pobjedu pa je vjerojatno i to utjecalo na odluku da raskine ugovor s Orbeom. Nakon par tjedana špekulacija, nekoliko dana prije Havaja objavljeno je da je potpisao ugovor sa Specialized-om.

*možda bi bolje bilo govoriti o najboljem vremenu nego o rekordu jer je svaka staza različita

**i za Kuotu kažu da ima aerodinamiku kao autobus, a rekord biciklističke dionice na Havajima i dalje drži Stadler koji je rekord postavio na Kuoti Kalibur

Tijek utrke

U prvom dijelu utrke se naizgled nije dogodilo ništa posebno, ali u tom se dijelu zapravo lomila utrka:

 • Lieto

  Timo Bracht i Ronnie Schildknecht nisu uspjeli pratiti prvu grupu na plivanju. Vrlo rijetko se događa da netko pobjedi na Havajima, a da ne ispliva u vodećoj grupi. Pogotovo kad u utrci nema Stadlera s kojim bi se moglo nadoknaditi taj nadostatak na biciklu. Bracht je po meni bio jedan od favorita iz sjene. U Lanzarote-u (gdje vladaju slični vremenski uvjeti kao na Havajima) je srušio rekord staze i u ostatku godine se gotovo uopće nije utrkivao. Spremao se isključivo za Havaje.

 • Raelert je dobio batine na plivanju i iz vode izašao s krvavim okom. Ne znam koliko je utjecalo na konačan rezultat, ali mislim da u utrci u kojoj moraš dati maksimum svaka ovakva sitnica dosta znači.
 • Ove godine se moglo uživo pratiti telemetriju za natjecatelje kojima je SRM sponzor (šteta što ne sponzoriraju sve). Grupa je do polovice staze bila više manje kompletna, ali se vozilo vrlo jako i zaostatci koji su se otvorili kasnije su u najvećoj mjeri produkt vožnje u prvom dijelu staze. Svi koji ciljaju visok plasman znaju da ne smiju otpasti iz grupe. Dok imaju svježine u nogama svi mogu odgovoriti na napade, ali slabijim biciklistima to kasnije dođe na naplatu.

U drugom dijelu biciklističke dionice su se počeli otvarati zaostaci. Lieto je ponovio scenarij iz prethodnih par godina. Zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima ove godine, vozio je svega par sekundi sporije od Stadlerovog rekorda staze. Međutim, na trčanju se ponovno raspao. Otprilike 6minuta iza njega u tranziciju su ušli Crowie, Luke McKenzie i Vanhoenacker. Raelert-ova mini grupa je zaostala dodatne 2 minute, a još par minuta iza se nalazila grupa sa Jacobsom.

pobjednik

U tim trenucima se već nazirao pobjednik. Nadao sam se da će Vanhoenacker utrku učiniti zanimljivom, ali od početka trčanja se vidjelo da od toga neće biti ništa. Raelert je na početku maratona krenuo na sve ili ništa. Iako je izgledalo da trči dosta brže od Crowie-a u stvari je trčao tek neznatno brže da bi nakon 15km počeo usporavati. Kad se već činilo da je pitanje pobjednika riješeno, dogodilo se još malo drame. Ironman bi se moglo usporediti sa boksom. Možeš 11 rundi dobiti na bodove i onda se u 12. rundi naći na podu. Ostalo je manje od 5km do cilja kad se kamera ponovno prebacila na Crowie-a koji je stajao sa rukama na koljenima. Grčevi. Još par puta je stao, ali je ipak u cilj ušao kao prvi sa novim rekordom staze.

Iz pozadine se do 2. mjesta probio Jacobs s još jednim najbržim vremenom trčanja. Da bi došao do 2. mjesta morao je pobjediti u mini ratu sa Raelertom. Više puta su izmjenjivali pozicije da bi se na kraju Jacobs pokazao kao brži. Jacobs je i lani imao najbrže trčanje, jedan je od najbržih plivača, a u odnosu na prošlu godinu dosta se popravio na biciklu. Ako se uspije još malo popraviti na biciklu dogodine bi se mogao popeti stepenicu više na postolju. Čini se da mu uvjeti na Havajima odgovaraju jer je sva 3 dosadašnja nastupa završio u top10.

pobjednica

Ženska utrka je bila jako zanimljiva. Chrissie je imala poprilično gadan pad s bicikla dva tjedna prije utrke. Nakon utrke je rekla da je osim ogrebotina pokidala i neka mišićna vlakna zbog čega par dana prije utrke gotovo da nije mogla plivati. Već je nakon plivanja imala 10 minuta zaostatka za Julie Dibens, a nakon bicikla je taj zaostatak narastao na 22 minute. Dibens je međutim imala svojih problema. Ozljeda stopala koju je vukla od prije prisilila ju je na odustajanje u prvoj polovici maratona. Nakon njenog odustajanja bilo je pitanje vremena kad će Chrissie preuzeti vodstvo, što se i dogodilo negdje oko 30.km. Pred kraj se činilo da joj Carfrae prijeti, ali ispostavilo se da je to privid jer su trčale gotovo identičnom brzinom. Na ekranu je djelovalo da Carfrae trči barem 20s/km brže.  Ako je sad nitko nije pobjedio…

1. Craig Alexander (AUS) 8:03:56
2. Pete Jacobs (AUS) 8:09:11
3. Andreas Raelert (GER) 8:11:07
4. Dirk Bockel (LUX) 8:12:58
5. Timo Bracht (GER) 8:20:12

1. Chrissie Wellington (GBR) 8:55:08
2. Mirinda Carfrae (AUS) 8:57:57
3. Leanda Cave (GBR) 9:03:29
4. Rachel Joyce (GBR) 9:06:57
5. Caroline Steffen (SUI) 9:07:32

5 misli o “IM Hawaii

 1. Vezano na bicikle i aerodinamiku – nikad nije problem samo u biciklu, jer je vozač odgovoran za veliku većinu aero otpora. Tak da je u teoriji moguće da na kuoti sa dobrom pozicijom imaš manji otpor nego na cervelu ako ti je pozicija loša.
  U stvarnosti Alexander radi sa retulom tak da su mu možda i oni rekli da ga na orbei ne mogu staviti u idealnu poziciju zbog njene geometrije a da ga na cervelu i specializedu mogu staviti u tu poziciju (negdje sam pročitao da mu je pozicija bila u milimetar ista na cervelu i specializedu).
  A Orbei će uvijek Euskadi euskatel bit prioritet.

 2. Planiram kupiti trenažer pa bih molila savjet pri kupnji.Zanima me koji bi mi model preporučili?
  Unaprijed hvala.

 3. Imaš nekoliko vrsta po načinu na koji se generira otpor. Dosta se razlikuju po buci koju proizvode što bi ti moglo biti bitno ako živiš u stanu. Najtiši su fluidni.
  Ostalo ovisi o raspoloživim financijama. Imaš modele koji nemaju nikakav display, pa one koji mjere snagu i virtualne koje spajaš na kompjuter. I na ovima bez display-a možeš trenirati jednako kvalitetno kao na skupljim, samo što ovi skuplji malo ubiju dosadu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s