EP Tampere

Malo sam se krivo izrazio kad sam rekao da utrka nije išla po planu. Plan mi je bio dati sve od sebe i nadati se da će to donijeti dobar rezultat. Gledano iz te perspektive, sve je išlo po planu, samo je rezultat bio nešto ispod očekivanja.

Ovaj put sam imao dobar start i na prvoj bovi (nakon cca 300m) sam bio u grupi. Nakon bove je došlo do ubrzanja i našao sam se 5m iza grupe. Sprintao sam 20 zaveslaja da se vratim nazad, ali sam i nakon toga bio 5m iza. Onda sam još par puta napravio isto sa istim rezultatom i kad se tih 5m pretvorilo u 10 znao sam da članove te grupe neću vidjeti do izlaska na kopno. Jako dugo sam se držao dosta blizu grupe, pa mislim da im je tempo dosta pao nakon spomenutog ubrzanja. Nakon otprilike 3km prestigla su me dva natjecatelja pa sam mogao malo odmoriti iza njih. Do tad nisam ni znao da imam nekoga na nogama. Portugalca Marquesa sam prepoznao po neoprenu, a za drugog sam mislio da je Vabrousek (ispostavilo se da je Vabrousek bio ispred, a ovo je bio Sokk iz Estonije). Ni jednom ni drugom plivanje nije jača strana pa sam znao da ovo neće biti plivanje za pamćenje. Zadnjih nekoliko stotina metara se plivalo kroz uski dio jezera koji je ujedno i luka. Tu je smeđa jezerska voda dobila i okus, ne pretjerano ugodan okus.

Prvi i duži dio biciklističke staze je prolazio kroz grad, pa se onda išlo na autocestu, pa onda nazad u grad i tako šest puta. Jedan dio prvotno zamišljene staze su izbacili iz sigurnosnih razloga, pa smo vozili nešto više od 112km. Staza je poprilično ravna, ali ima duge dijelove sa blagim nagibom i bilo je poprilično vjetrovito, pa prosječne brzine nisu impresivne. Garmin file

Malo sam se razočarao kad sam u prvom krugu vidio da zaostajem oko 10 minuta za vodećom grupom. Znao sam da sam plivao loše, ali nisam očekivao da će šteta biti baš toliko velika. Optimizam se vratio kad sam shvatio da se s vodećom grupom mimoilazim uvijek na istom mjestu. Zaostatak barem nije rastao. Nešto prije 50.km sam nakon jedne neravnine čuo zvuk kotrljanja bidona po asfaltu. Okrenuo sam se da vidim je li ispao bidon s vodom ili onaj s kalorijama, a onda sam g. Murphy-u i njegovim zakonima uputio riječi koje nisu primjerene za ovaj blog. Taj incident nije imao previše utjecaja na daljni tijek utrke. Samo sam morao malo izmjeniti plan i osloniti se na okrepu koju su nudili uz stazu.

Trčali smo 4 kruga po stazi uz jezero. Nisam bio oduševljen kad sam na prvom okretu izbrojao 20 natjecatelja ispred sebe. Činilo mi se da trčim dosta dobro, a zaostaci nisu bili preveliki pa sam očekivao da ću dosta popraviti plasman. U kasnijim krugovima je bilo teško brojati tko je ispred jer je bilo dosta age-groupera na stazi. Neke sam prestigao, vidio sam da su neki odustali pa sam na ulasku u zadnji krug vjerovao da sam u top10. Na zadnjem okretu sam još jednom brojao i shvatio da sam tek na 15. mjestu. Stubager i dva Šveđanina su imali 200 tinjak metara prednosti što ne izgleda puno, ali nije lako nadoknaditi 45-50s u 4km. Ubrzao sam koliko sam mogao i do kraja uspio stići dvojicu i doći na 10s od Danielssona. Bolje od toga u nedjelju nisam mogao.

Završio sam na 13. mjestu sa 14 minuta zaostatka za pobjednikom. Lani sam bio 8. sa 28 minuta zaostatka. Ako se ovaj trend nastavi dogodine ću sprintati za pobjedu, ali će me u tom sprintu prestići 17 natjecatelja 🙂

rezultati

(slike ću ubaciti kad ih dobijem)

6 misli o “EP Tampere

 1. Zanimljivo mi je citati tvoj blog i tvoje vidjenje. Ja kao da se bavim drugim sportom, iako su odredjene poteskoce vrlo slicne. Zanimljivo mi je vidjeti tu razliku izmedju rekreativnog (samo da prezivim i da nisam zadnji) pristupa i elite pristupa, kada znas po imenu konkurenciju, njihove performanse, gledas mozes li biti unutar top 10 i koliko te sekundi dijeli od onag prije.
  Poteskoce s plivanjem ces prevladati odmorom i boljim balansom treninga, no o tome ti znas daleko vise od mene.
  Zelim ti bolji plasman. 🙂

 2. Po meni su dva razloga za veći broj DNF-ova. Neki jači plivači, a slabiji biciklisti, pokušavaju pod svaku cijenu ostati u grupi na biciklu jer znaju da ako optadnu iz grupe gube jako puno vremena (iako je zavjetrina zabranjena vožnja u grupi na legalnoj distanci je i dalje brža od solo vožnje). Onda ta vožnja u crvenom dođe na naplatu kasnije. U stvari nije to samo na biciklu. Recimo, ako se boriš za pobjedu ili postolje na trčanju onda nekad ideš na sve ili ništa. Age group-eri se češće bore protiv štoperice ili protiv nekih svojih demona, a elita se više bori za plasman.
  Neki drugi odustanu kad vide da utrka ne ide željenim tokom tako da im ostane svježine za neku drugu utrku za tjedan-dva.
  Radni narod ne može priuštiti luksuz utrkivanja svaki tjedan, pa se ovaj drugi scenarij ne pojavljuje među ostalom ekipom.

 3. Hvala na odgovoru. Kao rekreativac razmisljam da je svaka utrka, ako ne dostizanje osobnog boljeg vremena, a onda bar dobar trening i ne razmisljam da se moram stediti za utrku koje ce biti za tjedan ili dva. Sada bolje razumijem odustajanja u elite.

  Jedno vrijeme sam nailazio na filmice na youtubeu s kolapsima natjecatelja u duzim natjecanjima (recimo od halfa na duze) i pitao sam se kako su se pripremili, kad ne mogu istrcati zadnjih 10 metara ili kada se sruse par metara pred ciljem. Nisam razmisljao da su “stali na gas” od pocetka.

 4. “Age group-eri se češće bore protiv štoperice ili protiv nekih svojih demona”
  ovo mi je totalno rečenica godine 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s