Austrian 1/2 Iron triathlon

Proteklu subotu sam nastupio na Austrian ½ Iron triatlonu na jezeru Rocksee, kod austrijskog grada Mureck-a. Nastupio sam i lani i zauzeo 2. mjesto, pa je ovo bila prilika da provjerim koliko sam i da li sam napredovao. Na brifingu su nam rekli da je dopuštena distanca na biciklu samo 5m. To pravilo vrijedi za age groupere na samo jednoj IM utrci, onoj u Klagenfurtu. Na drugima je 7m za amatere i 10 ili 12m za profesionalce. Na 5m se drafting itekako osjeti.

Plivala su se dva kruga u spomenutom jezeru. Plivao sam poprilično loše, te mi se činilo da sam tek u drugom krugu uspio uhvatiti kakav takav ritam. Prvi je iz vode izašao Jaroslav Kovačić iz Slovenije, nešto više od minutu iza njega su isplivali Patrčević, te Mađari Kis i Molnar. Ja sam se kopna dokopao na 8. mjestu još jednu minutu iza Dejanove grupe.

U tranziciji sam nepotrebno izgubio dodatnih 20s. Mislio sam da se ulazi s jedne strane, a kad me sudac uputio na drugu stranu malo me izbacio iz takta.

grupa na brdu, Fuchs u pozadini

Za vrijeme plivanja mi se činilo da je ispred mene barem 15 ljudi. U prvom dijelu biciklističkog segmenta nisam vidio nikoga ispred sebe i mislio sam da će utrka biti totalni debakl, jer sam očekivao da bi barem neke trebao početi prestizati. Uz to je staza bila nagnuta blago uzbrdo i puhao je vjetar u prsa, pa je brzina stalno bila ispod 40km/h što je dodavalo ulje na vatru i stvarno sam mislio da nešto nije u redu. Nakon 20-ak kilometara se počela nazirati silueta trojice natjecatelja. Silueta je postajala sve veća i nakon 33km sam uhvatio priključak. U grupi su bili Dejan, Kis i Molnar, pa sam konačno počeo pozitivno razmišljati. Ipak neće biti debakl. Malo sam predahnuo u dopuštenoj zavjetrini (i uvjerio se koliko je lakše voziti na 5-7m iza 3 natjecatelja) i onda sam ponovno krenuo na posao. Jaru smo ulovili na ulasku u 2. krug, a u međuvremenu smo izgubili Molnara. Znao sam da, ako želim pobjediti, trebam na trčanje doći sa prednošću pred Dejanom, Kisom, a možda i Jarom. U prvom dijelu kruga smo imali vjetar u prsa, zatim je slijedilo malo duže brdo, pa povratak s vjetrom u leđa. Jako je teško ići u solo bijeg sa vjetrom u prsa jer je u tim uvjetima zavjetrina puno izraženija. Odlučio sam malo smanjiti tempo do brda, pokušati se odvojiti na brdu i onda ići solo s vjetrom u leđa. Dejan je nešto kasnije predložio da probam bijeg na brdu, a da će on malo štopati grupu. Plan je uspio. Na brdu sam se malo odvojio i onda je bilo 53×11 i 50+ km/h do tranzicije. Nisam nikad na nekoj utrci uživao kao u tih 20km. Sam u vodstvu, ispred mene samo policijski motor, tu i tamo bi se pojavili kamermani u autu, a brzinomjer skoro konstantno pokazuje preko 50km/h. Sad znam zašto se Chrissie stalno smije na utrkama. Ne znam što se događalo u grupi, ali vidio sam na slikama da ih je na istom brdu gdje sam ja otišao ulovio Fuchs koji je imao slično vrijeme bicikla kao i ja.

još par metara

U drugu tranziciju sam ušao sa 2 minute prednosti (tada naravno nisam znao kolika je prednost). Osjećao sam se dobro, ne odlično, ali niti pretjerano loše. Pri kraju prvog kruga od cca. 5km sam vidio da me prate Kis i Patrčević. Nisam znao koliku sam prednost imao u tranziciji, pa nisam mogao procjenti koliko se ta prednost do tad istopila. Drugi dio staze se trči do okreta i nazad pa sam tu mogao točno provjeriti prednost. Kis i Dejan su sad bili na samo 30s iza mene, a Jaro je već dosta zaostao. Očekivao sam da će me uloviti jako brzo. Ali, na 10.km sam još uvijek bio u vodstvu, na 15.km također. Tada sam vidio da je Mađar jako blizu i da je Dejan otpao. Još par kilometara kasnije više nisam bio vodeći. Kilometar-dva sam pratio Mađara, a onda mi je počeo odmicati. Dejan je već bio na 2 minute zaostatka, pa sam odlučio ne riskirati previše i sačuvati 2. mjesto.

Plasman je na kraju bio isti kao i lani, a rezultat puno bolji. Na biciklu sam skinuo 10 minuta u odnosu na prethodnu godinu. Tim segmentom sam i najviše zadovoljan jer sam imao najbrže vrijeme i vozio 20s brže od Fuchs-a koji na 180km Ironmana ima prolaz 4.23h. Trčanje je bilo pola minute sporije, što nije loše s obzirom na puno brži bicikl. Plivanje je vjerojatno ostalo na sličnoj razini, samo što je ove godine staza bila otprilike 3 minute duža. Nije loše za prvu utrku sezone.

Na utrci je nastupilo još dosta Hrvata, čije rezultate možete provjeriti na linku ispod (bilo bi predugo svakoga pojedinačno nabrajati).

rezultati

slike posuđene od: www.triaguide.at

5 misli o “Austrian 1/2 Iron triathlon

  1. Nije loše, nije loše veliš? Istina – nije uopće loše 🙂
    Hehe, znači otkrivena tajna osmjeha Wellington, joše je ostala Mona. 🙂
    Koliko je bilo km? Na rezultatima je 80 a na raspisu 84.

  2. Bicikl je 86,2km (i kod mene i kod Garminovaca). Kažu ovi s Garminom da je trčanje bilo 19,5-19,7km. Za plivanje ne znam, ali je sigurno kraće od 1,9km.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s