Nepobjedivost

Nedavno je Chrissie Wellington produžila svoj niz nepobjedivosti u Ironmanu na 10 utrka. U stvari ona na toj distanci nikad nije bila poražena. Počela je nastupati prije nešto više od 3 godine, te se još uvijek čeka na njen prvi poraz. Uzevši u obzir kakvu je dominaciju pokazala nedavno u Arizoni mislim da bi se mogli načekati. Njen niz pobjeda me naveo da prelistam sportsku povijest u potrazi za sličnim nizovima nepobjedivosti. Nije mi cilj tražiti tko je najbolji niti nečije uspjehe stavljati ispred uspjeha drugih. Slične izbore (sportaš godine i sl.) ionako ne volim jer su za mene kao uspoređivanje krušaka i jabuka.  Osim toga nečija nepobjedivost u nekim slučajevima više govori o jačini (tj. slabosti) konkurencije nego o samom sportašu. Pa evo par primjera iz sportske povijesti koji su meni zapeli za oko.

Edwin Moses

Edwin Moses

Amerikanac koji se natjecao na 400m sa preponama. U periodu između 1977. i 1987. godine zabilježio je 122 uzastopne pobjede. Za trajanja niza četiri puta je popravljao svjetski rekord, te je osvojio zlato na OI 1984. u Los Angelesu. Ima još jedno zlato iz ’76, prije nego što je počeo sa spomenutim nizom. Niz nepobjedivosti je nakon 9 godina, 9 mjeseci i 9 dana prekinuo njegov sunarodnjak Danny Harris. Nakon toga je Moses ostvario još 10 uzastopnih pobjeda, a taj niz je prekinut na OI u Seulu gdje je osvojio broncu, nakon čega je okončao karijeru.  O njegovoj dominaciji govori i činjenica da je i danas od 100 najboljih rezultata u disciplini 400m prepone 26 njegovo vlasništvo.

Sugar Ray Robinson

Često ga se nazivalo najvećim boksačem svih vremena. Natjecao se u velter i srednjoj kategoriji. Njegov niz nepobjedivosti je trajao od 1943. do 1951. godine, a tom periodu je nanizao 91 pobjedu. O njemu dovoljno govori činjenica da ga je Muhammad Ali koji je sebe često nazivao “Najveći”, proglasio najboljim boksačem svih vremena.

Osamu Watanabe

Japanski hrvač slobodnim stilom. Jedini čovjek u modernoj olimpijskoj eri koji je karijeru završio bez ijednog poraza, omjerom 187:0.

Aleksandr Karelin

Aleksandr Karelin

Ruski hrvač grčko-rimskim stilom. Natjecao se u najtežoj kategoriji, iznad 130kg (pri porodu je imao 6,8kg pa se već tada moglo naslutiti u kojoj će kategoriji završiti kad naraste). Bio je poznat po dizanju koje je kasnije i nazvano po njemu. Ta vrsta dizanja protivnika je već bila viđena u laganijim kategorijama, ali do njegovog doba nikome vjerojatno nije ni palo na pamet da na taj način diže protivnika od preko 130kg. Odazivao se na nekoliko nadimaka: “Ruski medvjed”, “Aleksandar Veliki” i “Eksperiment”. Kad su ga pitali zašto misli da je dobio nadimak “Eksperiment” rekao je ga ljudi ne razumiju, te da ono što on trenira iz dana u dan ni jedan od njegovih konkurenata ne radi u svojim najjačim trenažnim danima. Bio je neporažen punih 13 godina, od 1987. do 2000. godine, a u zadnjih 6 godina tog niza nije izgubio niti jedan bod. Nakon okončanja sportske karijere prebacio se u politiku, te je izabran u DUMU (donji dom ruskog parlamenta).

Martina Navratilova

Ova češko-američka tenisačica između ostalih uspjeha drži i najduži niz pobjeda u tenisu (bilo muškom ili ženskom). U periodu od veljače do prosinca 1984. godine nanizala je 74 pobjede, a od 1982. do 1984. godine zabilježila je samo 6 poraza. Šest godina nakon što je prekinula karijeru vratila se tenisu i 2003. godine pobjedom na Australian Open u mješovitom paru sa Leander Paes-om sa 46 godina postala najstarija osvajačica Grand Slam turnira. Tri godine kasnije je osvojila US Open u mješovitom paru čime je taj rekord pomakla na 49 godina. Osvojila je svaki od 4 Grand Slam turnira pojedinačno, u paru i u mješovitom paru, a ukupno je skupila 177 turnirskih pobjeda.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s